1 milion de oameni sunt așteptați duminică în fața Guvernului ! Protest de amploare se anunță și în Craiova !

0
11268
FOTO Agerpres

Invitați-vă prietenii și haideți duminică să facem istorie! Peste 1.000.000 de oameni la București”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a evenimentului de la sfârșitul acestei săptămâni.


Timp de zece zile consecutive oamenii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirea, iar duminica trecută a adus cel mai mare număr de români în stradă. Aceștia vor să repete acest lucru și și-au dat întâlnire, din nou, prin intermediul uni pagini de Facebook.  
De altfel, se anunță proteste în toată țara, iar pentru Craiova protestul este anunțat pe facebook de la orele 18:00 în Piața Mihai Viteazul.

Relația OUG 13- OUG 14

Procurorul-șef al DNA a declarat, într-un interviu pentru presa italiană, că se teme că Ordonanța de Urgență 13 privind modificarea Codurilor penale ar putea intra totuși în vigoare dacă Ordonanța prin care a fost abrogată este atacată și declarată neconstituțională.

Primul (motiv – n.r.), ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. Din cauza neconstituţionalităţii, abrogarea ordonanţei ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă, a explicat Kovesi pentru La Republica, conform News.ro.

Ordonanța de Urgență nr. 14, adoptată duminică de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial și abrogă în întregime pe OUG 13/2017.

În OUG 14 s-au ajustat două texte din Codul de procedură penală, exact așa cum a spus CCR în deciziile nr. 586/2016 și nr. 614/2016.

Specialiştii în drept constituțional au afirmat că, printre articolele menite să readucă procedura penală la forma anterioară actului adoptat de guvern în seara de 31 ianuarie, s-a strecurat și o prevedere contrară Legii fundamentale.

Eroarea se referă la articolul 25 al Codului de procedură penală.

Articolul 25 din OUG 14 spune că, în caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul definitiv.

Dar CCR a spus deja că trebuie să fie soluționată și această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Astfel, acest articol 25 din ordonanța OUG 14 este neconstituțional !

Sursa: digi24, news.ro, cotidianul

Facebook Comments

LEAVE A REPLY